Nepomično ili nepomićno?

Nepomično ili nepomićno?

U hrvatskom jeziku postoje mnoge riječi koje izazivaju dvojbe u njihovom pravilnom pisanju. Jedna od takvih riječi je i prilog koji se tvori od prefiksa ne- i glagola pomaknuti. Ovaj prilog označava stanje u kojem se nešto ne miče ili ne pomjera.

No, kako se pravilno piše - nepomično ili nepomićno?Pravilno je pisati nepomično, s naglaskom na prvom slogu. Ova riječ se sastoji od prefiksa ne- koji označava negaciju, te glagola pomaknuti koji znači premjestiti nešto s mjesta na mjesto. Naglasak na prvom slogu je kratkosilazni, što znači da se naglasak nalazi na prvom slogu, a ostali slogovi su neakcentirani.Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ su vrlo česte u hrvatskom jeziku.

Ova dva glasa se često zamjenjuju, što može dovesti do pogrešnog pisanja riječi. Međutim, u slučaju riječi nepomično, pravilno je pisati s glasom /č/, a ne /ć/.Riječ nepomično se često koristi u svakodnevnom govoru i pisanju. Može se koristiti u različitim kontekstima, poput opisa nekog predmeta koji je nepomičan ili opisa osobe koja sjedi nepomično.

Također, ova riječ se može koristiti u znanstvenim i tehničkim tekstovima, kada se opisuje neki stroj ili uređaj koji je nepomičan.Ukratko, pravilno je pisati nepomično, a ne nepomićno. Ova riječ označava stanje u kojem se nešto ne miče ili ne pomjera, a naglasak se nalazi na prvom slogu. Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ su česte, ali u slučaju riječi nepomično, pravilno je pisati s glasom /č/.