Nepredvidiv ili nepredvidljiv?

Nepredvidiv ili nepredvidljiv?

Ovo je jedna od čestih dvojbi u hrvatskom jeziku. Oba pridjeva imaju isto značenje i koriste se kada opisujemo nešto što se ne može predvidjeti ili predvidjeti s velikom sigurnošću. No, kako ispravno pisati ovu riječ?Pridjev nepredvidljiv nastaje od glagola predvidjeti, dok se riječ nepredvidiv sastoji od niječne čestice ne i istog glagola.

Dakle, oba oblika su ispravna i prihvaćena u hrvatskom standardnom jeziku.Primjeri upotrebe ovih pridjeva su brojni. Možemo reći da je vrijeme nepredvidljivo, jer nikad ne znamo hoće li biti sunčano ili kišovito.

Također, možemo opisati nečije ponašanje kao nepredvidljivo, kada se osoba ponaša na način koji je teško predvidjeti ili razumjeti.Naravno, ovisno o kontekstu, može biti prikladnije koristiti jedan ili drugi oblik. Na primjer, u nekim situacijama može biti bolje koristiti nepredvidiv, dok će u drugim slučajevima nepredvidljiv biti prikladniji.

U svakom slučaju, važno je znati da su oba oblika ispravna i da se mogu koristiti u hrvatskom jeziku. Također, valja napomenuti da se isti princip primjenjuje i na ostale oblike ovog pridjeva, kao što su nepredvidljivost i nepredvidivost.U zaključku, kada se susretnete s ovom dvojbenom riječi, znajte da i jedan i drugi oblik su ispravni i prihvaćeni u hrvatskom standardnom jeziku. Stoga, odaberite onaj koji vam se čini prikladnijim u datom kontekstu i ne brinite previše o tome jesu li oba oblika ispravna ili ne.