Neudoban ili ne udoban?

Neudoban ili ne udoban?

Neudoban ili neudobno pitanje je koje često muči govornike hrvatskog jezika. Kao što je već spomenuto, riječ je o problemu sastavljenog i rastavljenog pisanja.

U hrvatskom standardnom jeziku, pravilno je pisati pridjeve tvorene s niječnom česticom ne- uvijek sastavljeno. Stoga je ispravno pisati neudoban, neudobna, neudobno, neudobnih, neudobnima i tako dalje. Isto vrijedi i za imenicu neudobnost koja se također piše sastavljeno.Ova pravila pisane forme često izazivaju probleme govornicima koji se zbog sličnosti riječi neudoban i udoban, mogu zbuniti i pogriješiti u pisanju.

Međutim, razlika u značenju ovih dviju riječi je očita. Dok se udoban odnosi na nešto ugodno, prijatno i ugodno za korištenje, neudoban opisuje nešto što je neugodno, nezgodno ili neugodno za korištenje.Primjeri u kojima je ispravno koristiti riječ neudoban su brojni.

Primjerice, može se reći: "Ova stolica je vrlo neudobna i uzrokuje mi bol u leđima" ili "Njihov krevet je bio tako neudoban da nisam mogao spavati cijelu noć". Također, riječ neudoban se često koristi u kontekstu odjeće i obuće koja nije prikladna za određene aktivnosti ili situacije, na primjer: "Ove cipele su mi preuske i neudobne za hodanje".Ukratko, pravilno se piše neudoban, neudobna, neudobno, neudobnih, neudobnima i neudobnost. Važno je razlikovati ovu riječ od riječi udoban koja se odnosi na nešto ugodno i prijatno. Korištenje pravilnog oblika riječi pomaže u jasnom i preciznom izražavanju na hrvatskom jeziku.