Neuzvraćen ili ne uzvraćen?

Neuzvraćen ili ne uzvraćen?

Kada je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja u hrvatskom jeziku, često se javljaju problemi i greške u pisanju. Mnoge riječi se izgovaraju sastavljeno, spojeno, a pravilno ih je odvojeno pisati. S druge strane, kod nekih riječi pravilno je sastavljeno pisanje, ali ih govornici pišu rastavljeno odnosno odvojeno.Jedan od primjera koji često zbunjuje govornike je pravilno pisanje pridjeva neuzvraćen. Ovaj pridjev se tvori dodavanjem ne- kako bi se dobio pojam suprotna značenja.

Pravilno je sastavljeno pisanje, pa se pridjev piše kao neuzvraćen, neuzvraćena, neuzvraćeno, neuzvraćenog, neuzvraćenoj, neuzvraćenih itd.Kod glagola se najčešće griješi u pisanju niječnice ne sastavljeno s glagolom koji slijedi. Pravilno je pisati ne radim, ne trči, ne pleše, ne odlazi, ne volimo, ne žele, ne rade, ne pjevam i tako dalje. Međutim, kad je riječ o imenicama s niječnicom ne, pravilno ih je pisati sastavljeno: nerad, nemoć, nebriga, nekultura i dr.Važno je naglasiti da pravilno pisanje ne znači uvijek i uobičajeno pisanje.

Mnogi govornici često pišu riječi rastavljeno, iako bi pravilno bilo sastavljeno pisanje. To može biti posljedica neznanja pravila ili navike.Primjeri rečenica u kojima se koristi pridjev neuzvraćen su: Riječ je bila o neuzvraćenoj ljubavi koja ju je boljela i poslije deset godina. Usluga je bila neuzvraćena i teško se mirila s tim. Za neuzvraćene poljupce nitko nije odgovarao.

Slala je mnogo pisama i sva su ostala neuzvraćena. Zbog neuzvraćene ljubavi nije mirno spavao. Teško se nosio s neuzvraćenim odnosima, uvijek je više davao nego primao.U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se spojeno odnosno skupa piše pridjev neuzvraćen, neuzvraćena, neuzvraćeno, neuzvraćenog, neuzvraćenoj, neuzvraćenih itd. Važno je poznavati pravila sastavljenog i rastavljenog pisanja kako bi se pravilno pisale riječi i izbjegle greške.