Nevrijeme ili ne vrijeme?

Nevrijeme ili ne vrijeme?

Kada je riječ o vremenskim uvjetima, često se susrećemo s pojmom nevrijeme. No, mnogi se pitaju kako se točno piše - spojeno ili odvojeno. Odgovor je jednostavan - pravilno se piše spojeno, nevrijeme.U hrvatskom jeziku, često se javljaju problemi s pravilnim sastavljenim i rastavljenim pisanjem riječi.

Govornici često griješe u pisanju riječi koje su sastavljene od više sastavnica, pa se čini da ih je ispravno pisati odvojeno. Međutim, kod imenica s niječnicom ne, pravilno ih je pisati sastavljeno.Primjerice, kad je riječ o glagolima, niječnica se piše odvojeno - ne radim, ne trči, ne pleše. No, kod imenica s niječnicom ne, pravilno je pisati ih sastavljeno - nerad, nemoć, nebriga, nekultura.Kada govorimo o nevremenu, radi se o općenito ružnom vremenu ili nezgodnom dobu za obavljanje nečega.

Stoga, pravilno se piše nevrijeme, a ne ne vrijeme. Ova imenica je srednjeg roda i naglašena je kratkosilaznim naglaskom. Primjeri upotrebe ove riječi mogu biti: grozno nevrijeme poharalo je dolinu i ostavilo dugotrajne posljedice na imovini i okolišu, vani je nevrijeme, a ti namjeravaš ići trčati, zbog nevremena odustali smo od planiranog puta na jug Hrvatske.Nevrijeme dođe i prođe, ali nakon njega mnoge stvari postanu jasnije.

U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše spojeno odnosno skupa imenica nevrijeme, nevremena, nevremenu, nevremenima. I druge složenice sastavljene od ne- i druge imenice pišu se sastavljeno. Stoga, nemojte se zbuniti i zapamtite - nevrijeme se piše spojeno!.