Nijemci ili Njemci?

Nijemci ili Njemci?

U hrvatskom jeziku postoji mnogo primjera gdje se dvoji o pisanju glasovnih skupina /ije/ i /je/. Među takvim primjerima je i pisanje imenice kojom se označavaju stanovnici ili državljani Njemačke.

Dok neki govornici pišu Njemci, drugi pišu Nijemci. U pravilu, ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/, a ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/. Međutim, postoje iznimke, poput riječi ‘rječnik’ koja se pravilno piše s /je/, iako se izgovara dugo.

Kod nekih riječi govori se i dugo i kratko, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/.Kod imenice kojom se označavaju stanovnici ili državljani Njemačke, pravilno je pisati Nijemac, Nijemca, Nijemcu, Nijemče, Nijemcem, Nijemci, Nijemaca, Nijemcima… Naglašena je duguzlaznim naglaskom.

Pogrešno je pisati Njemci, iako se to često čuje.U hrvatskom standardnom jeziku važno je pridržavati se pravopisnih pravila kako bi se izbjegle pogreške u pisanju. Iako postoje iznimke, pravila su jasno definirana i mogu se naučiti. Stoga, kada se dvojite o pisanju glasovnih skupina /ije/ i /je/, potražite pravilnu uputu i pridržavajte se nje kako biste pisali ispravno i razumljivo.