Nijemica ili Njemica?

Nijemica ili Njemica?

U hrvatskom jeziku postoje glasovne skupine /ije/ i /je/, a mnogi govornici se dvoume oko pravilnog pisanja takvih riječi. U pravilu, ako je izgovor sloga dug, piše se /ije/, dok se kratak slog piše s glasovnom skupinom /je/. Međutim, postoje iznimke poput riječi ‘rječnik’ koja se pravilno piše s /je/.

Kod nekih riječi govori se i dugo i kratko, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/. Primjeri su bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni.Imenica ‘Njemica’ označava stanovnicu Njemačke, a pravilno se piše s kratkouzlaznim naglaskom kao Njemica.

Stanovnik Njemačke pravilno se piše Nijemac. Važno je napomenuti da se nazivi za stanovnike zemalja uvijek pišu velikim početnim slovom.U nekim slučajevima, razlika u slogu /ije/ ili /je/ može značiti razliku u značenju riječi, kao kod primjera ‘slijedeći’ i ‘sljedeći’.

Također, postoje iznimni primjeri poput blagdana Tijelova koji se piše s dugim slogom /ije/ iz tradicijskih razloga.U zaključku, pravilno se piše Njemica za stanovnicu Njemačke i Nijemac za stanovnika. Važno je poštovati pravila pisanja glasovnih skupina /ije/ i /je/, ali treba biti svjestan i iznimaka koje postoje.