Noči ili noći?

Noči ili noći?

Dvojba u pisanju između glasova /č/ i /ć/ je vrlo česta u hrvatskom jeziku. Mnogi govornici imaju problema s razlikovanjem ovih glasova, dok drugima to dolazi prirodno. Razlika između ova dva glasa nije uvijek očita, posebice u nekim regijama gdje je lokalni govor utjecao na usvajanje ovih glasova.

Jedna od riječi koja može izazvati dvojbu u pisanju je i riječ "noć". "Noć" označava vrijeme tame od zalaska Sunca do sljedećeg izlaska. Riječ dolazi od praslavenskog notjь i pravilno se piše s dva slova "ć" - noći.Primjeri upotrebe ove riječi su brojni.

U noći sa subote na nedjelju dogodile su se strašne stvari, a nema noći da ne pomislim na sve događaje koji su mi obilježili život. Jedna osoba nije ništa vidjela u noći, ali je osjetila da je netko drugi u prostoriji. Iako je bila tamna noć, druga osoba je vidjela sve jasnije nego ikad.

Nije voljela učiti po noći, ali je večeras bila primorana ostati budna do jutra.U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše dativ i lokativ imenice noć - noći. Pridjev se također piše noćni, noćna, noćne, noćnog, noćno. Važno je razlikovati glasove /č/ i /ć/ kako bi se izbjegle pogreške u pisanju ove i drugih riječi.