Novo nastala ili novonastala?

Novo nastala ili novonastala?

Kada je riječ o pravilima pisanja u hrvatskom jeziku, mnogi govornici se često zbune i naprave grešku u pisanju. Jedna od čestih dilema je kako pravilno napisati riječ koja se sastoji od više sastavnica. Primjerice, je li ispravno pisati novo nastala ili novonastala?Kod glagola se najčešće griješi u pisanju niječnice, koja se ne piše sastavljeno s glagolom koji slijedi.

Pravilno je pisati ne radim, ne trči, ne pleše, ne odlazi, ne volimo, ne žele, ne rade, ne pjevam i tako dalje. Međutim, kod imenica s niječnicom ne, pravilno ih je pisati sastavljeno: nerad, nemoć, nebriga, nekultura i dr.Kada je riječ o pridjevima, tvore se od pridjeva novi/nova/novo i glagolskog pridjeva radnog nastala. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše spojeno, odnosno skupa pridjev novonastali, novonastala, novonastalo, novonastalih, novonastalima, novonastalog, novonastaloj, novonastale...Primjeri upotrebe novonastale riječi u rečenicama su: Zbog novonastale situacije nismo mogli ići na godišnji odmor.

Računajući na novonastale uvjete, prilagodili smo se situaciji. U novonastalom poretku mi smo završili na dnu. Novonastala situacija sve nas je natjerala da promislimo o nama i svojim bližnjima.

U novonastalim okolnostima ja sam se najslabije snalazio. Zbog novonastalih prilika nismo bili u mogućnosti potrošiti toliko novca na putovanje.Ukratko, pravilno se piše novonastala, novonastali, novonastalo, novonastalim, novonastalima, novonastalog, novonastaloj, novonastale... iako mnogi govornici često pišu odvojeno. Važno je poznavati pravila pisanja u hrvatskom jeziku kako bi se izbjegle greške i pisalo ispravno.