O nikome ili ni o kome?

O nikome ili ni o kome?

U hrvatskom jeziku postoje mnoge jezične konstrukcije koje zbunjuju govornike i pišače. Jedna od njih je i pitanje kako se pravilno piše: o nikome ili ni o kome? Kada je riječ o sastavljenom i rastavljenom pisanju, često dolazi do grešaka koje su posljedica različitih faktora. Jedan od njih je da se mnoge riječi izgovaraju sastavljeno, a pravilno ih je odvojeno pisati, dok se kod nekih riječi pravilno je sastavljeno pisanje, ali se pišu rastavljeno.Glagoli su često izvor grešaka u pisanju niječnice.

Pravilno je pisati ne radim, ne trči, ne pleše, ne odlazi, ne volimo, ne žele, ne rade, ne pjevam i slično. Međutim, kada je riječ o imenicama s niječnicom ne, pravilno ih je pisati sastavljeno: nerad, nemoć, nebriga, nekultura i dr.Kada je riječ o jezičnoj konstrukciji o nikome ili ni o kome, pravilno je pisati ni o kome. Ova konstrukcija sastoji se od neodređenog priloga (nitko, nikome) i prijedloga o.

Kada se neodređena zamjenica upotrebljava s prijedlozima, potrebno je odvojiti predmetak ni i prijedlog.Primjeri ispravnog pisanja su: Ni o kome me govorim, ni o kome ne mislim, jedva da i postojim. Nismo govorile ni o kome, a zašto ti uostalom misliš da sve moraš znati? Nismo ni o kome razmišljale, ali možda bi profesor engleskog bio najbolji profesor u školi. Ne želim ni o kome govoriti ružno, ali činjenice se moraju reći.

Oni nisu govorili ni o kome osim o tom poznatom glumcu, po cijeli božji dan.Ukratko, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše jezična konstrukcija ni o kome. Važno je obratiti pažnju na sastavljeno i rastavljeno pisanje, jer to može utjecati na smisao rečenice. Potrebno je pratiti pravila pisanja i učiti ih kako bi se izbjegle greške u pisanju.