Stjenica ili stijenica?

Stjenica ili stijenica?

Kad je u pitanju pravilan način pisanja imenice koja označava kukac zakržljalih krila, često se javlja dvojba između glasovnih skupina /ije/ i /je/. U hrvatskom jeziku ta se dvojba javlja i kod riječi koje označavaju pojmove sličnih značenja. Međutim, kad je riječ o spomenutom kukcu, pravilno je pisati stjenica.Stjenica je ženskog roda, a naglašena je kratkouzlaznim naglaskom.

Ova insekta vrsta ima tijelo ovalnog oblika i obično je smeđe boje. Hrani se krvlju sisavaca, uključujući i ljude, a aktivna je noću. Stjenice su često prisutne u kućama i stanovima, a nerijetko se zavlače u krevete i madrace.Kako bi se riješio problem s ovim insektima, potrebno je poduzeti određene mjere prevencije.

Najvažnije je održavati čistoću i higijenu u prostorima u kojima boravimo, redovito usisavati tepihe i madrace te oprati posteljinu na visokoj temperaturi. Također, preporučuje se redovito provjeravati kućne ljubimce na prisutnost stjenica.U slučaju da imate stjenice u svom domu, najbolje bi bilo kontaktirati stručnjaka za dezinsekciju koji će pomoći u uklanjanju ovih insekata. Važno je napomenuti da se stjenice ne mogu ukloniti samo primjenom kućnih lijekova i preparata.

Potrebna je ciljana detekcija i tretman insekata kako bi se riješio problem.S obzirom na sve navedeno, važno je pravilno napisati riječ koja označava ovaj kukac. Dakle, pravilno je pisati stjenica, stjenice, stjenici, stjenicom itd. Iako je dvojba u pisanju prisutna, naglašavamo da se samo pravilnim pisanjem može pravilno prenijeti značenje riječi te izbjeći nepotrebna nesporazume.