Stoga ili s toga?

Stoga ili s toga?

Kada je riječ o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja u hrvatskom jeziku, mnogi govornici imaju problema s pravilnim pisanjem. Često se događa da se riječi izgovaraju sastavljeno, ali je pravilno odvojeno pisati ih. S druge strane, neke riječi pravilno je pisati sastavljeno, ali se govornici odlučuju pisati ih odvojeno.

To se često događa kod riječi koje se sastoje od više sastavnica, pa govornicima izgleda ispravnije pisati ih odvojeno.Kod glagola najčešće dolazi do grešaka u pisanju niječnice koja se ne sastavlja s glagolom koji slijedi. Pravilno je pisati "ne radim", "ne trči", "ne pleše", "ne odlazi", "ne volimo", "ne žele", "ne rade", "ne pjevam" i tako dalje. Međutim, kod imenica koje imaju niječnicu "ne", pravilno je pisati ih sastavljeno: "nerad", "nemoć", "nebriga", "nekultura" i dr.Kada je riječ o riječima "stoga" i "s toga", odgovor je da se ponekad pišu rastavljeno, a ponekad sastavljeno.

To ovisi o kontekstu u kojem se riječ koristi. Veznik "stoga" piše se spojeno s riječima "dakle" i "zato" u zaključnim rečenicama. Međutim, ako se radi o konstrukciji riječi koja se sastoji od prijedloga "s" ili "sa" te zamjenice "to", odnosno njezinog oblika u genitivu "toga", pravilno se piše odvojeno: "s toga".Primjeri primjene pravila: Nismo imali vremena.

Stoga, odlučili smo se naći ponovno sutra. Ona je pala ispit te će stoga ponovno morati izaći polagati. Marko je uzeo njezin auto. Stoga će morati vratiti sve dugove. Skočio je upravo s toga stupa i pao na pod. Odlučio je vidjeti bolje s toga balkona.Zaključno, riječ "stoga" najčešće se koristi kao veznik u zaključnim rečenicama te se stoga piše sastavljeno. No, treba biti oprezan kod konstrukcija koje se sastoje od prijedloga "s" ili "sa" i zamjenice "to" koja se piše rastavljeno: "s toga". Razumijevanje ovih pravila pisanja može biti korisno za sve one koji se bave pisanjem i uređivanjem teksta na hrvatskom jeziku.