Stravičan ili stravićan?

Stravičan ili stravićan?

Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ su vrlo česte u hrvatskom jeziku. Kako je pravilno pisati riječ "stravičan" ili "stravićan"? Odgovor je vrlo jednostavan - pravilno je pisati "stravičan". Riječ "stravičan" dolazi od praslavenske riječi "straxъ" koja označava nešto strašno.

Naglašen je kratkosilaznim naglaskom, a pravilno se piše u svim padežima i rodovima - stravična, stravični, stravičnog...Ovo je samo jedan primjer česte dvojbe u hrvatskom jeziku. Mnogi ljudi imaju problema s pravilnim izgovorom i pisanjem glasova /č/ i /ć/. Ova dvojba nije prisutna samo u riječima koje se završavaju na "-ić" ili "-čan", već se može pojaviti i u drugim riječima.

Na primjer, riječ "način" piše se s glasom /č/, dok se riječ "naći" piše s glasom /ć/.Kako bi se izbjegle ovakve dvojbe, važno je dobro poznavati hrvatski jezik i njegove pravopisne i gramatičke pravilnosti. Također, korisno je koristiti pravopisne rječnike i pomoćne alate poput autocorrect-a kako bi se izbjegle greške.

Uz pravilno poznavanje hrvatskog jezika, važno je i njegovanje ljubavi prema jeziku te njegova promocija. Hrvatski jezik je važan dio naše kulturne baštine i trebamo se truditi da ga njegujemo i promoviramo, kako bi se sačuvao za buduće generacije.U konačnici, pravilno pisanje riječi poput "stravičan" ili "stravićan" jednostavna je stvar koja može olakšati komunikaciju i izbjegavanje neugodnih pogreški. Stoga, važno je uložiti trud i vrijeme u učenje hrvatskog jezika i njegovo pravilno korištenje.