Ulijeniti se ili uljeniti se?

Ulijeniti se ili uljeniti se?

Pisanje glasovnih skupina /ije/ i /je/ može biti izazovno za mnoge govornike hrvatskog jezika. U pravilu, ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/, dok se /je/ piše ako je izgovor sloga kratak. Međutim, postoje i iznimke, poput riječi 'rječnik' koja se izgovara dugim slogom, ali se pravilno piše oblik s /je/.

Postoje i primjeri gdje razlika u slogu /ije/ ili /je/ može značiti razliku u značenju riječi, kao kod primjera 'slijedeći' i 'sljedeći'.Jedna od riječi koja često stvara poteškoće u pisanju je glagol ulijeniti se. Pravilno se piše s glasovnom skupinom /ije/, ulijeniti se, ulijenim se, ulijeniš se, ulijenio se, ulijenila se, ulijenimo se, ulijenili se, ulijenivši se, ulijenit ću se, ulijenit ćeš se. Pridjev od ovog glagola je lijen, a imenica lijenost.Ulijeniti se znači postati lijen.

Primjeri u kojima se može koristiti ovaj glagol su različiti, kao u rečenicama: Otkad je ostao bez posla potpuno se ulijenio. Ulijenim se svaki put kad preko praznika dođem kod roditelja koji me tetoše. Ne želim se ulijeniti, ali se isto tako ne mogu natjerati na odlaske u teretanu.

Ulijenio se živeći u zajednici gdje drugi rade sve umjesto njega. Moram ići nešto raditi inače ću se vrlo lako ulijeniti i proći će dan.Ukratko, pravilno je pisati ulijeniti se s glasovnom skupinom /ije/. Iako može biti teško pratiti sva pravila pisanja u hrvatskom jeziku, važno je pokušati naučiti ih kako bismo svoju komunikaciju učinili što jasnijom i razumljivijom.