Ulijevo ili uljevo?

Ulijevo ili uljevo?

U hrvatskom jeziku postoji dosta glasovnih skupina koje su za mnoge govornike dvojbenog pisanja. Jedan od primjera je i glasovna skupina /ije/ i /je/. Dok neki govornici ovako napisane riječi pišu bez poteškoća, drugima to predstavlja veliku dilemu. Pravilo kaže da se glasovna skupina /ije/ piše kod dugog izgovora sloga, dok se glasovna skupina /je/ piše kod kratkog izgovora sloga.

Ova pravila vrijede kod većine riječi, ali postoje i određene iznimke.Primjeri riječi koje se pišu s glasovnom skupinom /ije/ su bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i dr. Primjeri riječi koje se pišu s glasovnom skupinom /je/ su čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i dr.Iako kod većine riječi ta pravila vrijede, postoje i određene iznimke. Tako se npr. riječ rječnik piše s glasovnom skupinom /je/, iako se većina govornika izražava s dugim izgovorom sloga. Kod nekih riječi govori se i dugim i kratkim izgovorom, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/.

Primjeri takvih riječi su bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni.Postoje i iznimni primjeri, poput blagdana Tijelova, koji se zbog tradicijskih razloga piše s dugim slogom /ije/. Kod nekih primjera razlika u slogu /ije/ ili /je/ čak znači i razliku u značenju riječi, kao što je slučaj kod riječi slijedeći (glagolski prilog) i sljedeći (pridjev u značenju koji je na redu).Kada je riječ o prilogu koji znači okrenuti se u lijevu stranu, pravilno je pisati ulijevo. Naglašen je kratkosilaznim naglaskom. Također se pravilno pišu i pridjevi lijevo, lijeva, lijevi, lijev.

S druge strane, imenice ljevica i ljevičar pišu se s glasovnom skupinom /je/.U zaključku, pravilno je pisati prilog ulijevo s glasovnom skupinom /ije/. Kao i uvijek, postoje iznimke, no u ovom slučaju je najvažnije znati da se prilog piše tako. Zato se nemojte brinuti ako se ponekad nađete u nedoumici, jer i većina govornika ima isti problem. Važno je samo da pokušate pravilno pisati i da se koristite rječnikom ako ste nesigurni.