Umjetnost ili umijetnost?

Umjetnost ili umijetnost?

Umjetnost ili umijetnost - ta vječna dilema često muči ljubitelje umjetnosti i jezične puriste. Iako bi se moglo pomisliti da je ovo samo pitanje pravopisa, zapravo se radi o nečemu puno dubljem i kompleksnijem - o našoj percepciji i razumijevanju umjetnosti kao fenomena.Umjetnost je nešto što pripada ljudskoj kulturi i čemu se posvećuju umjetnici. Ona može biti izražena kroz različite oblike kao što su slikarstvo, kiparstvo, glazba, ples, kazalište, film, književnost i mnoge druge manifestacije.

Umjetnost je često spoj intuicije i talenta, ali isto tako i mukotrpnog rada i usavršavanja.Ali zašto se onda pojavljuju dvije različite verzije pravopisa - umjetnost i umijetnost? Razlog za to leži u povijesti hrvatskog jezika i dijalektima koji su se koristili u različitim krajevima zemlje. Naime, u nekim dijelovima Hrvatske, poput Dalmacije, često se koristi glasovna skupina /ije/ umjesto /je/. Iz tog razloga, u nekim dijalektima i dijelovima društva, često se koristi riječ umijetnost.

Međutim, u standardnom hrvatskom jeziku, pravilno je pisati umjetnost.No, to ne znači da je jedna verzija ispravna, a druga pogrešna. Radi se samo o različitim dijalektima i regionalnim varijacijama koje se mogu primijetiti u hrvatskom jeziku. U svakom slučaju, bilo da se piše umjetnost ili umijetnost, bitno je shvatiti da ova riječ predstavlja nešto mnogo važnije od pukog pravopisa.

Umjetnost je izvor inspiracije, kreativnosti i emocionalne dubine. Ona nam omogućuje da izrazimo svoje osjećaje, da se povežemo s drugim ljudima i da se razumijemo na razini koja prevazilazi granice jezika i kulture.Dakle, bez obzira na to kako se pravilno piše, umjetnost je nešto što nas sve povezuje i čini nas ljudskim bićima. Neka nam ona bude inspiracija za stvaranje, uživanje ili pak samo promišljanje o svijetu koji nas okružuje. Jer, kada govorimo o umjetnosti, riječi su često suvišne - ona sama govori za sebe.