Umrijeti ili umrjeti?

Umrijeti ili umrjeti?

Pisanje glasovnih skupina /ije/ i /je/ u hrvatskom jeziku može predstavljati poteškoću za neke govornike. U pravilu, ako je izgovor sloga dug, piše se /ije/, dok se glasovna skupina /je/ piše kada je izgovor sloga kratak. Međutim, postoje iznimke poput riječi 'rječnik', koja se unatoč dugom izgovoru piše sa skupinom /je/.

Kod nekih riječi govorimo i dugim i kratkim slogom, no pišu se s glasovnom skupinom /je/.Kod nekih primjera razlika u slogu /ije/ ili /je/ može značiti razliku u značenju. Primjerice, kod riječi 'slijedeći' i 'sljedeći'. Prvi je glagolski prilog, dok je drugi pridjev u značenju koji je na redu.

Kada je riječ o glagolu koji znači prestati živjeti, naglašen je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati umrijeti, umrem, umreš, umre... Primjeri u rečenici mogu biti: "Svatko mora umrijeti, i bogati i siromašni" ili "Umrijet ćeš brzo ako nastaviš tako jesti i tako nezdravo živjeti".

U zaključku, pravilno se piše glagol umrijeti u hrvatskom standardnom jeziku. Prezent glasi umrem, umreš, umre, umremo, umrete, umru. Glagolski pridjev radni glasi umro, umrla, umrlo, umrli, umrle, umrla. Važno je poznavati pravila pisanja glasovnih skupina kako bi se izbjegle pravopisne pogreške.