Unaprijed ili u naprijed?

Unaprijed ili u naprijed?

Kada je riječ o pravilima sastavljene i rastavljene pisane forme u hrvatskom jeziku, mnogi govornici se često susreću s problemima i greškama u pisanju. Postoje tri načina pisanja riječi: nesastavljeno, sastavljeno i sa spojnicom. Nesastavljene riječi se pišu odvojeno s bjelinom između (ne radi, ne želi, ne vidimo), dok se kod sastavljenih riječi ne stavlja bjelina između (nejasan, neparan, nepismenost, neuroznanost).

Kod riječi koje se nazivaju polusloženicama, piše se sa spojnicom (tabu-tema, top-model i drugi primjeri).Govornici često griješe u pisanju riječi koje se izgovaraju sastavljeno, ali se pravilno pišu odvojeno. S druge strane, kod nekih riječi pravilno je sastavljeno pisanje, ali se govornici odlučuju za rastavljeno pisanje. Ovo se najčešće događa kod riječi koje su sastavljene od više sastavnica.Kod glagola se najčešće događa greška u pisanju niječnice ne sastavljene s glagolom koji slijedi.

Pravilno je pisati ne radim, ne trči, ne pleše, ne odlazi, ne volimo, ne žele, ne rade, ne pjevam i tako dalje. Međutim, kod imenica s niječnicom ne, pravilno ih je pisati sastavljeno: nerad, nemoć, nebriga, nekultura i drugi primjeri.Kada je riječ o prilogu "unaprijed", taj se prilog piše sastavljeno odnosno spojeno. Radi se o prilogu koji je naglašen kratkouzlaznim naglaskom na prvom slogu i ima zanaglasnu dužinu na posljednjem slogu.

Prilog nastaje od prijedloga "u" i priloga "naprijed". Primjeri u kojima se prilog "unaprijed" koristi u praksi su: "Ako želiš nastaviti učiti engleski jezik sa mnom, morat ćeš mi platiti unaprijed", "Unaprijed ti sve govorim da kasnije ne bude da nisi znao", "Rekao mi je unaprijed da situacija nije bajna, ali sam ja svejedno pristala", "Pristala sam unaprijed na sve uvjete posla", "Unaprijed se znalo tko će s kim igrati" i "Nismo htjeli unaprijed odlučiti o imenu djeteta".U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku, pravilno se piše sastavljeno odnosno skupa prilog "unaprijed". Važno je zapamtiti pravila sastavljenog i rastavljenog pisanja riječi kako bi se izbjegle greške u pisanju.