Unaprijediti ili unaprjediti?

Unaprijediti ili unaprjediti?

Kada je u pitanju pisanje glasovnih skupina /ije/ i /je/ u hrvatskom jeziku, postoji dosta dvoumljenja među govornicima. Za neke je pisanje ovih primjera lako, dok za druge predstavlja problem. Ukoliko je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/, kao što su primjeri bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i dr.

Međutim, ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/, kao u primjerima čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i dr.Iako kod većine riječi ta pravila vrijede, postoje i iznimke. Tako je, na primjer, kod riječi rječnik, koju većina stanovnika izgovara dugo, pravilno se piše oblik s /je/: rječnik. Kod nekih riječi govori se i dugo i kratko, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/: bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni. Također, postoje iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koje se iz tradicijskih razloga piše s dugim slogom /ije/.U nekim primjerima razlika u slogu /ije/ ili /je/ čak znači i razliku u značenju riječi.

Na primjer, slijedeći (glagolski prilog, glagol slijediti) i sljedeći (pridjev u značenju koji je na redu).Konkretno, kada je riječ o glagolu koji znači dovesti nešto u bolje stanje, pravilno se piše unaprijediti. Naglašava se dugouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati unaprijediti, unaprijedim, unaprijediš, unaprijedi itd.Primjeri upotrebe riječi unaprijediti u rečenicama su: Unaprijedili smo naše znanje i još stekli neka nova prijateljstva.

Pitali smo se možemo li ikako unaprijediti ovu državu. Unaprijedio je značajke motora i zbog toga je dobio mnogo nagrada. Kako si toliko unaprijedio svoj sustav za tako malo novca? Možeš li unaprijediti svoje zaposlenike pa da i oni budu ukorak s tehnologijom.Zaključno, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagol unaprijediti, unaprijedio, unaprijedila, unaprijedili, unaprijedimo, unaprijedite, unaprijedivši. Pri pisanju glasovnih skupina /ije/ i /je/ potrebno je pratiti pravila, ali također treba biti svjestan iznimaka koje se javljaju u hrvatskom jeziku.