Uočiti ili uoćiti?

Uočiti ili uoćiti?

Dvojba između glasova /č/ i /ć/ u pisanju je u hrvatskom jeziku vrlo česta. Među primjerima pogrešnog pisanja ističu se kuča umjesto kuća, vruče umjesto vruće i prića umjesto priča, kao i mnogi drugi.

Kada je riječ o glagolu koji znači zapaziti ili ugledati nešto, naglasak je kratkouzlazni i tvori se od prefiksa o- i imenice oči. Pravilno je pisati uočiti, uočim, uočiš, uoči, uočimo, uočite, uočili, uočile, uočila, uočio, uočivši, uočit ću, uočit će, uočit ćemo i sl. Glagolski pridjev trpni pravilno se piše uočen, uočena, uočeno, a nesvršeni glagol uočavati, uočavali, uočavamo, uočavate, uočavanje i sl.

Međutim, mnogim govornicima je vrlo teško razlikovati glasove č i ć, dok drugima je to vrlo jednostavno. Neki su razvili ovaj osjet još u najranijim danima, dok su drugi otežani lokalnim govorima gdje te razlike nisu očite.

Stoga, važno je nastojati poboljšati svoje jezične vještine i naučiti razlikovati ove glasove, kako bi se izbjegle česte pogreške u pisanju.Primjeri korištenja glagola uočiti u rečenicama su: "Uočili smo da vaše dijete vrlo često izostaje s nastave pa bismo rado o tome razgovarali", "Oni nisu uočili da im nedostaje jedno dijete", "Uočila je da nešto ne izgleda dobro, ali nije znala točno reći u čemu je problem", "Uočila je da se nešto miče ispod plahte i bilo ju je previše strah pogledati što je tamo" i "Uočim ja i najmanje detalje, a gdje neću taj veliki zaručnički prsten".Uz to, važno je napomenuti da je pravilno pisanje ne samo estetski važno, već i odraz poznavanja i poštovanja prema vlastitom jeziku. Stoga, nastojimo uvijek pisati ispravno i unaprijediti svoje jezične vještine.