Uskraćen ili uskračen?

Uskraćen ili uskračen?

Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ su vrlo česte u hrvatskom jeziku, a jedna od njih odnosi se na pravilno pisanje glagolskog pridjeva trpnom glagola uskratiti. Ovaj glagolski pridjev označava ne davanje nečega nekome što mu pripada, a naglašen je kratkouzlaznim naglaskom.

U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati uskraćen, uskraćena, uskraćeni…Iako je ova dvojba vrlo česta, postoje neka pravila koja mogu pomoći u pravilnom pisanju. Glagoli koji imaju sufiks -čati pišu se sa slovom č, dok se glagoli koji imaju sufiks -ći pišu sa slovom ć. Međutim, postoje i izuzeci od ovog pravila, kao što su glagoli čačkati, gičati i dr.

koji se pišu sa slovom č, iako imaju sufiks -ći.U slučaju glagolskog pridjeva uskraćen, sufiks -en ukazuje na to da se radi o pasivnom obliku glagola. Pasivni glagolski oblici često se pišu sa sufiksom -en, dok se aktivni oblici pišu sa sufiksom -i.

Također, naglasak na kratkom slogu ukazuje na to da se radi o glagolskom pridjevu trpnom glagola, tj. da se radnja izvršava nad subjektom.U svakom slučaju, pravilno pisanje ovisi o poznavanju pravila hrvatskog jezika i pažljivom čitanju teksta. Iako su dvojbe u pisanju česte, važno je pridržavati se pravila kako bi se izbjegle gramatičke greške i poboljšala komunikacija. Stoga, pravilno je pisati uskraćen kada se radi o glagolskom pridjevu trpnom glagola uskratiti.