Uvidjeti ili uvidijeti?

Uvidjeti ili uvidijeti?

U hrvatskom jeziku postoji mnogo dvojbi u pisanju glasovnih skupina /ije/ i /je/. Većina govornika pridržava se pravila da se /ije/ piše kod dugog izgovora sloga, dok se /je/ piše kod kratkog izgovora. Međutim, postoje i iznimke, poput riječi "rječnik", koja se pravilno piše s glasovnom skupinom /je/.

Kod nekih riječi postoji i dugo i kratko izgovaranje, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/. Primjeri takvih riječi su "bljesak", "cvjetnjak", "smješko" i "snježni". Također, postoje i iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koji se piše s dugim slogom /ije/ zbog tradicijskih razloga.Razlika u pisanju glasovnih skupina /ije/ i /je/ često može značiti i razliku u značenju riječi.

Primjer za to su riječi "slijedeći" (glagolski prilog, glagol slijediti) i "sljedeći" (pridjev u značenju koji je na redu).Jedan od primjera koji često izaziva dvojbe u pisanju je glagol koji znači razmišljanjem nešto shvatiti - uvidjeti. Naglašen je kratkouzlaznim naglaskom, a pravilno se piše s glasovnom skupinom /je/.

U glagolskom pridjevu radnom muškog roda pravilno se piše "uvidio" (a ne "uvidjeo"), dok su ostala lica glagolskog pridjeva radnog "uvidjela", "uvidjelo", "uvidjeli" i "uvidjele".Ukratko, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagol "uvidjeti". Iako postoje pravila koja se odnose na pisanje glasovnih skupina /ije/ i /je/, postoje i mnoge iznimke i dvojbe. Stoga, uvijek je dobro provjeriti pravopis i koristiti rječnik kako bi se izbjegle greške u pisanju.