Uvrijediti ili uvrjediti?

Uvrijediti ili uvrjediti?

U hrvatskom jeziku postoje mnoge glasovne skupine koje mogu izazvati dvojbe kod govornika. Jedna od takvih skupina je /ije/ i /je/. Većina govornika slaže se da se /ije/ piše kada je slog dug, a /je/ kada je slog kratak.

Primjeri riječi koje se pišu s /ije/ su bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i dr. Primjeri riječi koje se pišu s /je/ su čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i dr.Međutim, postoje i iznimke od ovih pravila. Primjerice, riječ "rječnik" se piše s /je/ unatoč tome što se izgovara dugim slogom.

Kod nekih riječi se izgovara i dugim i kratkim slogom, ali se ipak pišu s glasovnom skupinom /je/, kao što su bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni.Postoje i primjeri gdje razlika u slogu /ije/ ili /je/ može značiti razliku u značenju riječi. Primjerice, "slijedeći" je glagolski prilog od glagola "slijediti", dok je "sljedeći" pridjev koji označava nešto što je na redu.Jedna od riječi koja može izazvati dvojbe kod govornika je "uvrijediti". Ovaj svršeni glagol ima dugouzlazni naglasak i pravilno se piše s /ije/.

Primjeri glagola "uvrijediti" su "uvrijedio si me tom izjavom", "kako si me samo mogla tako uvrijediti i osramotiti pred svima", "nisam te htio uvrijediti, ali bolje ipak da se presvučeš", "tako sam je želio uvrijediti i povrijediti, ali sam pregrizao jezik".Imenica koja se odnosi na ovaj glagol je "uvreda", dok se pridjev "uvrijeđen" odnosi na osobu koja je bila uvrijeđena. Pridjevi koji se odnose na nešto što može izazvati uvredu su "uvredljiv", "uvredljiva" i "uvredljivo".U zaključku, pravilno se piše glagol "uvrijediti" i njegove izvedenice. Iako postoje iznimke od pravila o pisanju glasovnih skupina /ije/ i /je/, većina riječi slijedi ova pravila. Važno je pravilno pisati riječi kako bi se izbjegla zabuna i nedoumice u komunikaciji.