Većina ili večina?

Većina ili večina?

Ovo je pitanje koje često muči govornike hrvatskog jezika, posebno one koji imaju problema s razlikovanjem glasova /č/ i /ć/. Međutim, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica ženskog roda većina s glasom /ć/. Ova riječ označava veći dio nečega, dio koji nadmašuje onaj ostali.

Primjeri upotrebe ove riječi su brojni. Tako se, na primjer, može reći da je većina ljudi odlučila da se ide na još jedne izbore ili da je većinom glasova donesena odluka o izboru novog predsjednika. Osim toga, može se reći da je većina bila za, a samo manji dio bio je protiv nekog zakona.

Kada se koristi pridjev koji se odnosi na ovu riječ, pravilno se piše većinski, većinska, većinsko. Također, pravilno se pišu i oblici koji se odnose na broj, kao što su veći, najveći, najveća, veća, veće, većom, većih, najveće, najvećima, najvećeg.U nekim regijama, posebice onima gdje lokalni govor ne razlikuje č i ć, moguće je da se ova riječ pogrešno piše kao večina.

Međutim, u standardnom hrvatskom jeziku, pravilno je koristiti glas /ć/ kada se piše ova riječ.Ukratko, većina je pravilna forma ove riječi u hrvatskom standardnom jeziku. Kada se koristi u različitim oblicima, treba paziti na pravilno pisanje svih oblika, uključujući pridjeve i oblike koji se odnose na broj. Razlikovanje glasova /č/ i /ć/ može biti izazovno, ali važno je naučiti razlikovati ove glasove kako bi se pisalo ispravno.