Veljača ili veljaća?

Veljača ili veljaća?

Kada je u pitanju pravilno pisanje riječi koja označava drugi mjesec u godini, često se javlja nedoumica između glasova /č/ i /ć/. Ova riječ je imenica ženskog roda koja je naglašena kratkouzlaznim naglaskom.

U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati veljača, veljače, veljači, veljačom...Iako se često čuje i čita oblik veljaća, to nije pravilno pisanje. Razlog za to leži u činjenici da se u hrvatskom jeziku glasovi /č/ i /ć/ ne koriste proizvoljno, već se moraju pravilno razlikovati. Glas /č/ se izgovara kada se jezik stavi na tvrdi nepce, dok se glas /ć/ izgovara kada se jezik stavi na meko nepce.

Stoga, pravilno pisanje riječi koja označava drugi mjesec u godini je veljača, a ne veljaća. Ovaj mjesec je poznat po tome što je najkraći mjesec u godini, ali ne i po tome što je problematičan za pravilno pisanje.

U hrvatskom jeziku postoje mnoge riječi koje se razlikuju samo po glasovima /č/ i /ć/, a koje se često miješaju. Stoga je važno pravilno razlikovati ova dva glasa kako bi se izbjegle greške u pisanju i izgovoru riječi.Ukratko, pravilno pisanje riječi koja označava drugi mjesec u godini je veljača, a ne veljaća. Važno je pravilno razlikovati glasove /č/ i /ć/ kako bi se izbjegle greške u pisanju i izgovoru riječi.