Voćarna ili vočarna?

Voćarna ili vočarna?

Ovo je pitanje koje često muči ljude koji se bave jezikom. Iako je riječ o sitnici, pravilno pisanje je važno kako bi se izbjegle eventualne pogreške i nejasnoće u komunikaciji.Kao što je već navedeno, riječ je o imenici ženskog roda koja označava prodavaonicu voća.

Naglašena je kratkouzlaznim naglaskom, što znači da naglasak pada na drugi slog od kraja prema početku.U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati voćarna, s glasom /ć/. Ovo pravilo proizlazi iz činjenice da se glas /ć/ koristi u riječima koje su nastale od glagolskih osnova koje završavaju na /t/ ili /d/. Tako, na primjer, imamo riječ "plaća" koja dolazi od glagola "platiti", ili "mudrost" koja dolazi od glagola "mudrovati".

S druge strane, glas /č/ koristi se u riječima koje su nastale od glagolskih osnova koje završavaju na /k/ ili /g/. Primjeri su "lovački" (od glagola "loviti") ili "čaša" (od glagola "čašiti").Iako se često čuje i čita riječ "vočarna", to nije pravilno pisanje prema hrvatskom standardnom jeziku.

Međutim, važno je napomenuti da postoje i regionalne varijante u kojima se koristi glas /č/. Tako, na primjer, u dijelovima Slavonije i Baranje često se čuje riječ "vočarnica". U ovom slučaju, radi se o regionalnoj varijanti koja se razlikuje od standardnog jezika.U svakom slučaju, važno je imati na umu da je pravilno pisanje važno kako bi se izbjegle eventualne pogreške i nejasnoće u komunikaciji. Stoga, pravilno je pisati "voćarna", a eventualne regionalne varijante treba uzeti u obzir ovisno o kontekstu u kojem se koriste.