Vrjedniji ili vrijedniji?

Vrjedniji ili vrijedniji?

U hrvatskom jeziku postoji mnogo dvojbi oko pisanja glasovnih skupina /ije/ i /je/. Neki govornici tvrde da im pisanje takvih dvojbenih primjera ide 'od ruke', dok drugima to predstavlja veliku poteškoću. U pravilu, ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/, a ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/.

Međutim, postoje i iznimke, poput riječi 'rječnik', koju većina stanovnika izgovara dugo, ali pravilno se piše oblik s /je/.Kod nekih riječi govori se i dugo i kratko, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/. Također, postoje i iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koje se iz tradicijskih razloga piše s dugim slogom /ije/. Kod nekih primjera razlika u slogu /ije/ ili /je/ čak znači i razliku u značenju riječi.

U ovom tekstu fokusiramo se na komparativ pridjeva 'vrijedan'. Komparativ je drugi od tri stupnja u komparaciji pridjeva. Pravilan komparativ pridjeva vrijedan glasi vredniji ili vrjedniji.

Oba načina su točna, ali pogrešno je pisati vrijedniji.Primjeri upotrebe komparativa pridjeva vrijedan su: On je bio vrjedniji od mojeg muža, ti si vrjedniji nego što misliš, njegova kuća vrjednija je od susjedove, Marin je vrjedniji od svojeg oca koji je stekao veliku imovinu, bio je toliko vrijedan da vrjedniji biti ne može.U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše vrjedniji, vrjednija, vrjednije, najvrjedniji, najvrjednija i tako dalje. Važno je paziti na pravopisne iznimke i razlike u značenju koje mogu nastati zbog razlike u slogu /ije/ ili /je/.