Vrtićani ili vrtičani?

Vrtićani ili vrtičani?

Ovo je pitanje koje često muči ljude koji se susreću s pisanjem ove riječi. No, prema hrvatskom standardnom jeziku, pravilno je pisati vrtićani.

Ova riječ označava polaznike predškolske ustanove, odnosno djecu koja pohađaju vrtić.Djecu koja pohađaju vrtić nazivamo vrtićanima, a ova riječ je muškog roda. Dakle, ako želimo napisati ovu riječ u jednini, koristimo oblik vrtićan, dok u množini koristimo oblik vrtićani.Dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/ su česte u hrvatskom jeziku, no u ovom slučaju pravilno je pisati s glasom /ć/. Ovo je zato što se radi o riječi koja je izvedena od imenice vrtić, a u toj riječi se također koristi glas /ć/.Vrtići su ustanove koje pružaju predškolski odgoj i obrazovanje djeci u dobi od 3 do 6 godina.

U vrtićima se djeca igraju, uče, druže se i razvijaju svoje sposobnosti. Vrtići su važni za razvoj djece, jer im omogućuju da steknu osnovne vještine i znanja koja su im potrebna za daljnje školovanje i život.U Hrvatskoj postoji velik broj vrtića koji su organizirani na različite načine.

Postoje državni vrtići, privatni vrtići, vrtići u sklopu osnovnih škola i vrtići u sklopu vjerskih zajednica. Svi ovi vrtići imaju zajednički cilj - pružiti djeci kvalitetan predškolski odgoj i obrazovanje.U zaključku, pravilno je pisati vrtićani kada se želi označiti polaznike predškolske ustanove. Vrtići su važni za razvoj djece, jer im omogućuju da steknu osnovne vještine i znanja koja su im potrebna za daljnje školovanje i život. Stoga je važno da se vrtići i predškolski odgoj i obrazovanje općenito cijene i podržavaju.