Zahtijev ili zahtjev?

Zahtijev ili zahtjev?

U hrvatskom jeziku postoji dvojba oko pisanja glasovnih skupina /ije/ i /je/. Pravilo je da se piše /ije/ ako je izgovor sloga dug, kao u riječima bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i dr. Ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/ kao u primjerima: čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i dr.

Međutim, postoje i iznimke poput riječi rječnik koju većina ljudi izgovara dugo, a pravilno se piše oblik s /je/: rječnik.Kod nekih riječi govori se i dugo i kratko, a pisanje je s glasovnom skupinom /je/: bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni. Postoje i iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koje se iz tradicijskih razloga piše s dugim slogom /ije/. Kod nekih primjera razlika u slogu /ije/ ili /je/ čak znači i razliku u značenju riječi.Imenica muškog roda zahtjev naglašena je dugouzlaznim naglaskom na prvom slogu i pravilno se piše s /je/: zahtjev.

Pridjev se također piše s /je/: zahtjevan, zahtjevno, zahtjevna. Glagol se piše s /ije/: zahtijevati.Primjeri primjene ovih riječi u rečenicama su sljedeći: Vaše zahtjeve uputite na adresu premijera.

Njihove zahtjeve zaista nismo mogli ispuniti. Ti zahtjevi bijahu previše komplicirani. Uvijek si prepuna zahtjeva, ne mogu to više podnijeti. Njegovi neprestani zahtjevi me umaraju.U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica muškog roda zahtjev, zahtjeva, zahtjevu, zahtjevima….