Zahtjevan ili zahtijevan?

Zahtjevan ili zahtijevan?

Pisanje glasovnih skupina /ije/ i /je/ u hrvatskom jeziku može biti dvojbeno za mnoge govornike. Općenito, ako je izgovor sloga dug, pravilno se piše /ije/, dok se glasovna skupina /je/ piše ako je izgovor sloga kratak.

Međutim, postoje iznimke kao što su riječi poput "rječnik" koje se izgovaraju dugim slogom, ali se pravilno pišu s glasovnom skupinom /je/. Također, neke riječi iziskuju i dug i kratak izgovor, ali se pravilno pišu s glasovnom skupinom /je/.Kod nekih primjera, razlika u slogu /ije/ ili /je/ može značiti razliku u značenju riječi.

Primjerice, "slijedeći" je glagolski prilog, dok je "sljedeći" pridjev u značenju koji je na redu.Pridjev "zahtjevan" označava nešto što iziskuje mnogo truda, a naglašen je dugouzlaznim naglaskom.

U hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše zahtjevan, zahtjevna, zahtjevne, zahtjevni. Primjeri upotrebe ovog pridjeva u rečenicama su: "Moj bivši dečko bio je previše zahtjevan, sad sam puno sretnija bez njega", "Taj fakultet za nju je bio previše zahtjevan pa se prebacila na nešto lakše", "Zahtjevan je život i težak, kad si bez novca", "To je tako zahtjevna djevojka, svaku je večer moram izvoditi na drugo mjesto".U zaključku, pravilno se piše pridjev zahtjevan, zahtjevno, zahtjevna, a imenica se pravilno piše zahtjev. Nesvršeni glagol pravilno se piše zahtijevati.