Zanovijetati ili zanovjetati?

Zanovijetati ili zanovjetati?

U hrvatskom jeziku postoji dvojba u pisanju glasovnih skupina /ije/ i /je/. Pravilo je da se /ije/ piše kod dugih slogova, a /je/ kod kratkih.

Međutim, postoje iznimke poput riječi "rječnik" koja se izgovara dugim slogom, ali se pravilno piše s /je/. Također, postoje riječi koje se izgovaraju i dugim i kratkim slogom, a pišu se s /je/, kao što su "bljesak" i "snježni".Kod nekih riječi razlika u slogu /ije/ ili /je/ može značiti razliku u značenju, kao kod primjera "slijedeći" (glagolski prilog) i "sljedeći" (pridjev u značenju koji je na redu).

U slučaju glagola "zanovijetati", pravilno se piše s /ije/. To znači da se glagol zanovijetati, zanovijetao, zanovijetala, zanovijeta, zanovijetaju...

pišu s /ije/. Glagolska imenica pravilno se piše zanovijetanje. Osoba koja često zanovijeta naziva se zanovijetalo.Dakle, iako dvojbe u pisanju između glasovnih skupina /ije/ i /je/ mogu biti česte u hrvatskom jeziku, važno je znati pravilo za svaku riječ pojedinačno kako bi se pravilno pisalo i izbjegle eventualne greške.