Zlonamijernik ili zlonamjernik?

Zlonamijernik ili zlonamjernik?

Kada se radi o pisanju riječi u hrvatskom jeziku, često se javljaju dvojbe oko pravilnog pisanja glasovnih skupina. Jedna od takvih riječi je i zlonamijernik, odnosno zlonamjernik. Ova riječ označava osobu koja namjerno želi drugima nanijeti zlo ili štetu.Prema hrvatskom standardnom jeziku, pravilno se piše zlonamjernik, s dugouzlaznim naglaskom.

Iako se često može čuti i pročitati oblik zlonamjernik, to nije ispravno pisanje. Razlog za to leži u činjenici da se u hrvatskom jeziku glasovne skupine /ije/ i /je/ ne koriste proizvoljno, već postoji jasno definirano pravilo.Konkretno, u slučaju riječi zlonamjernik, pravilno je koristiti glasovnu skupinu /ije/. Ova skupina se koristi u riječima koje se sastoje od dvije slogovne jedinice, pri čemu je druga slogovna jedinica naglašena.

Primjeri takvih riječi su npr. bijelac, slijepac, bijesan, sretnik, itd.S druge strane, glasovna skupina /je/ koristi se u riječima koje se sastoje od jedne slogovne jedinice ili u riječima u kojima je prva slogovna jedinica naglašena. Primjeri takvih riječi su npr.

lijep, jedan, smjer, itd.Dakle, ako želimo pisati ispravno, trebamo se pridržavati ovih pravila. U slučaju riječi zlonamjernik, to znači da treba koristiti glasovnu skupinu /ije/. No, bez obzira na to kako se piše, važno je zapamtiti da je značenje riječi uvijek ključno. Zlonamjernik je osoba koja namjerno želi drugima nanijeti zlo ili štetu, a to je nešto što treba izbjegavati u svakodnevnom životu.