Opunomoćiti ili opunomočiti?

Opunomoćiti ili opunomočiti?

Ovo je jedno od čestih pitanja koje se postavljaju pri pisanju na hrvatskom jeziku. Oba oblika su ispravna, ali postoji razlika u korištenju. Glagol opunomoćiti znači dati nekome punomoć ili ovlastiti nekoga za obavljanje određenih radnji u ime drugog.

Ovaj glagol ima kratkouzlazni naglasak i pravilno se piše s dva slova "c", odnosno opunomoćiti.Međutim, u nekim dijelovima Hrvatske, posebno u Dalmaciji, češće se koristi oblik opunomočiti, koji se piše s dva slova "č". Ovaj oblik nije pogrešan, ali nije ni standardni oblik.

U svakom slučaju, važno je da se pravilno koristi oblik koji je prihvaćen u standardnom hrvatskom jeziku, a to je opunomoćiti. Korištenje drugog oblika može dovesti do nejasnoća u komunikaciji, posebno ako se koristi u službenim dokumentima ili u poslovnom svijetu.Kao i kod svih drugih glagola, važno je poznavati pravilno pisanje svih oblika glagola opunomoćiti.

Tako se pravilno pišu oblici poput opunomoćim, opunomoćiš, opunomoći, opunomoćimo, opunomoćite, opunomoćavši i dr.Ukratko, pravilno je pisati opunomoćiti, ali se u nekim dijelovima Hrvatske koristi i oblik opunomočiti. Važno je poznavati pravilno pisanje svih oblika glagola i koristiti standardni oblik u službenim dokumentima i u poslovnom svijetu.