Osjećati ili osijećati?

Osjećati ili osijećati?

Ovo je pitanje koje se često postavlja u hrvatskom jeziku. Iako je pravilno pisati osjećati, mnogi ljudi često koriste oblik osijećati.

Razlog za to može biti različit, ali najčešće se radi o regionalnim razlikama u govoru ili jednostavno o navici.U hrvatskom jeziku postoji nekoliko riječi koje se pišu s "ije" ili "je". To je zbog različitih govornih područja u kojima se koristi ikavski ili ekavski govor. Ikavski govor se koristi u Dalmaciji, Hercegovini i dijelovima Bosne i on ima naglasak na "i".

Ekavski govor se koristi u Slavoniji, Srijemu, Baranji i dijelovima Bosne i on ima naglasak na "e".Kod glagola osjećati, naglasak je na prvom slogu i pravilno se piše s "je". To znači da se pravilno pišu oblici osjećam, osjećala, osjećamo, osjećali i tako dalje.

Imenica koja se odnosi na osjećaj također se piše s "je" - osjećaj. Pridjev koji se odnosi na osjećajnost piše se kao osjećajan, a imenica koja se odnosi na osjećajnost piše se kao osjećajnost.Primjeri rečenica u kojima se koristi glagol osjećati su: "Osjećala sam da nešto nije u redu, ali nisam smjela ništa reći", "Važno je osjećati vibracije svemira i živjeti u skladu s prirodom" ili "Oni se osjećaju kao što se nikad nisu osjećali".U zaključku, pravilno se piše glagol osjećati, a oblici koji se odnose na njega pišu se s "je". Iako je oblik osijećati često korišten, to nije pravilno i treba ga izbjegavati u pisanom obliku. Važno je naučiti pravilno pisati riječi kako bi se izbjegle greške i kako bi se komuniciralo na pravilan način.