Osmijeh ili osmjeh?

Osmijeh ili osmjeh?

Ovo pitanje može izazvati dvojbe kod mnogih govornika hrvatskog jezika. U hrvatskom jeziku, često se javljaju dvojbe u pisanju između /ije/ i /je/. Za većinu ljudi, teško je razlikovati kada je točna jedna varijanta, a kada druga. Primjerice, često se griješi u pisanju imenice "dijete" (a ne "djete") i njezine množine "djeca" (a ne "dijeca").No, u ovom slučaju, imenica označava izraz na licu koji odaje dobro raspoloženje, veselje i dolazi od praslavenskog směxъ. Iako neki hrvatski pravopisi dopuštaju pisanje "osmjeh", na temelju čestoće u uporabi, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje daje prednost, a Matica hrvatska propisuje oblik "osmijeh". Dakle, pravilno je pisati "osmijeh", "osmijeha", "osmijehu", "osmijehom", "osmijesi", "osmijesima"...Osmijeh je izraz lica koji može značiti mnogo toga.

To može biti izraz sreće, radosti, zadovoljstva, ljubavi, pa čak i suosjećanja. Osmijeh je jedan od najljepših izraza koje možemo vidjeti na licima drugih ljudi. On može biti zarazan i može podići raspoloženje u bilo kojoj situaciji.Osmijeh ima i pozitivne učinke na zdravlje. Kada se osmijehujemo, naše tijelo luči endorfine, koji su prirodni analgetici i antidepresivi. Osim toga, osmijeh može smanjiti razinu stresa i povećati otpornost organizma na bolesti.Nabaciti osmijeh na lice može biti teško u teškim situacijama, ali upravo tada je najpotrebniji. Osmijeh može biti naša obrana od negativnosti i teških trenutaka. Kada se osmijehujemo, šaljemo pozitivnu energiju oko sebe i možemo utjecati na druge ljude na način koji možda nismo ni svjesni.Uz jedan osmijeh i jednu kavu, možemo stvoriti divno prijateljstvo.

Osmijeh je univerzalni jezik koji svatko razumije. On može premostiti barijere jezika, kulture i religije. Osmijeh je jedan od najljepših darova koje možemo darovati drugima.Njezin osmijeh obarao je s nogu. Osmijeh može biti i izraz ljubavi. On može pokazati koliko nam je stalo do nekoga i koliko se radujemo njegovom prisustvu. Osmijeh može biti i način da izrazimo suosjećanje i podršku u teškim trenucima.Imao je osmijeh od milijun dolara kojem su rijetke žene odolijevale.

Osmijeh može biti i način da privučemo pažnju drugih ljudi. On može biti naša tajna oružja u poslovnim situacijama ili u društvenim okruženjima. Osmijeh može biti naša karta za uspjeh u životu.U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše imenica "osmijeh", "osmijeha", "osmijehu"... Osmijeh je izraz lica koji može značiti mnogo toga. On može biti izraz sreće, radosti, zadovoljstva, ljubavi, pa čak i suosjećanja. Osmijeh ima pozitivne učinke na zdravlje i može biti naša obrana od negativnosti i teških trenutaka. Nabacite osmijeh na lice i učinite svijet ljepšim mjestom za život.