Otvarač ili otvarać?

Otvarač ili otvarać?

Kada se suočimo s ovakvim pitanjem, često nam se čini da je odgovor očit. Međutim, često se ispostavi da stvari nisu tako jednostavne kao što se čine na prvi pogled. Tako je i s pitanjem kako se piše: otvarač ili otvarać?Prvo što nam pada na pamet je da je pravilno pisati otvarač.

Razlog tome je što se radi o imenici koja je nastala od glagola otvarati, a na koji je dodan sufiks -ač. Ovaj sufiks je plodonosan u hrvatskom jeziku i često se koristi za stvaranje imenica koje označavaju osobu ili predmet koji nešto radi ili čini. Tako imamo primjere poput: kovač, krojač, mesar, ribar, lovča, pa tako i otvarač.Međutim, postoji i druga varijanta - otvarać.

Ova varijanta je nešto manje uobičajena, ali se ipak povremeno koristi u govoru. Razlog tome je što se u nekim dijalektima hrvatskog jezika koristi glagolski oblik otvarati u mjestu imenice otvarač. Tako se u nekim krajevima kaže: "Daj mi otvarać za bocu", umjesto "Daj mi otvarač za bocu".Ipak, valja naglasiti da se u standardnom hrvatskom jeziku pravilno piše otvarač, a ne otvarać.

Stoga, ako želite pisati ispravno, trebate koristiti prvu varijantu. Naravno, ako se nalazite u kraju gdje se koristi druga varijanta, možete je koristiti u govoru, ali u pisanom obliku trebate koristiti standardni jezik.U svakom slučaju, važno je naglasiti da jeziku nije uvijek lako pronaći pravila i da su često stvari puno složenije nego što se čine na prvi pogled. Stoga, ako niste sigurni kako se nešto piše ili govorite, uvijek je bolje provjeriti i koristiti ispravan oblik. Tako ćete izbjeći neugodne situacije i pokazati da poštujete jezik koji govorite.