Park šuma ili park-šuma?

Park šuma ili park-šuma?

Ovo pitanje često muči ljude koji se bave pisanjem ili uređivanjem tekstova. Složenica od dviju sastavnica - parka i šume - može se pisati na dva načina, ali koja je pravilna varira ovisno o kontekstu u kojem se koristi i naglasku svake pojedine riječi.Pravilno se piše park-šuma, a ne park šuma. To je zato što se radi o složenici od dviju riječi koje imaju svoj naglasak i značenje.

U deklinaciji se mijenja samo druga riječ, odnosno šuma. Tako se pravilno pišu oblici poput park-šume, park-šumu, park-šumom.Park-šuma je naziv za šumski kompleks koji se nalazi u okviru gradskog parka ili u blizini naselja. To su mjesta koja su namijenjena za rekreaciju i odmor građana, ali i za očuvanje prirodnih bogatstava i bioraznolikosti.

Park-šume su važne i zbog toga što su izvor kisika u gradskim sredinama, te služe kao mjesta za šetnju, trčanje, vožnju bicikla, piknike i druge aktivnosti.Primjer jedne od najpoznatijih park-šuma u Hrvatskoj je Marjan u Splitu. To je šumski kompleks koji se prostire na površini od oko 178 hektara i koji je zaštićen kao park-šuma još od 1903. godine.

Marjan je izuzetno važan za Split i njegove stanovnike, ali i za turiste koji posjećuju ovaj grad. Osim što je važan za očuvanje prirode, Marjan je i kulturno-povijesni spomenik s brojnim crkvama, kapelicama, spomenicima i drugim znamenitostima.Ukratko, park-šume su važne za očuvanje prirode i bioraznolikosti, ali i za rekreaciju i odmor građana. Pravilno se pišu kao složenice od riječi park i šuma, a u deklinaciji se mijenja samo druga riječ. Primjer jedne od najpoznatijih park-šuma u Hrvatskoj je Marjan u Splitu, koji je važan i za očuvanje prirode i kao kulturno-povijesni spomenik.