Pečem ili pećem?

Pečem ili pećem?

Pisanje riječi pečem ili pećem može biti izazovno za neke govornike hrvatskog jezika. Ova dvojba u pisanju proizlazi iz razlike između glasova /č/ i /ć/.

Neki govornici imaju poteškoća u razlikovanju ova dva glasa, dok drugi lako razlikuju izgovor. Različiti dijelovi Hrvatske imaju različite lokalne govore, što dodatno može utjecati na usvajanje razlike između glasova /č/ i /ć/.Riječ o kojoj se ovdje radi je prezent glagola peći, koji potječe od praslavenske riječi pekt. Ovaj glagol znači pripremati hranu pomoću vatre na različite načine.

Pravilno se piše pečem, pečeš, peče, pečemo, pečete, peku. Primjeri upotrebe ove riječi u rečenicama su brojni, od pečenja kolača i mesa do torti za vjenčanja.Važno je napomenuti da je ova dvojba u pisanju između glasova /č/ i /ć/ vrlo česta u hrvatskom jeziku.

Postoje mnogi primjeri pogrešnog pisanja, poput kuča umjesto kuća, vruče umjesto vruće, prića umjesto priča i drugi. Stoga je važno obratiti pažnju na pravilno pisanje i usvojiti razliku između ova dva glasa. U hrvatskom standardnom jeziku, pravilno se piše glagol peći u prvom licu jednine prezenta - pečem. Glagolski pridjev trpni glasi pečen, pečena, pečeno, pečeni, pečene, pečena, a glagolska imenica pravilno se piše pečenje, pečenja, pečenju, pečenjem i drugi oblici.