Plaćati ili plačati?

Plaćati ili plačati?

Dvojba u pisanju između glasova /č/ i /ć/ je česta u hrvatskom jeziku. Ovo pitanje se često postavlja kada se radi o glagolu platiti - da li se piše plaćati ili plačati? Pravilno pisanje je plaćati, što dolazi od istoimenog praslavenskog glagola platiti. Nesvršeni glagol pravilno se piše: plaćati, plaćam, plaćaš, plaćale, plaćali, plaćanje, plaća, plaćenik...Međutim, neki govornici imaju problema s razlikovanjem glasova č i ć, što dovodi do pogrešnog pisanja.

Ovo se događa u raznim riječima, kao što su kuča umjesto kuća, vruče umjesto vruće, prića umjesto priča i slično. Ovo je posebno izraženo u nekim regijama, gdje lokalni govor ne naglašava razliku između ova dva glasa.Primjeri ispravnog korištenja glagola plaćati su: Nije više htjela plaćati njegove odlaske u kino, restorane i klubove. Plaćaš ti večeras, a ja ću sutra.

Plaćanje je isključivo u eurima. Volio je plaćati u kunama i mislio je da će mu to silno nedostajati. Nije željela više plaćati sve te kreditne kartice.

Morala je svake godine plaćati školarinu.U zaključku, važno je razlikovati između glasova č i ć kako bi se pravilno pisale riječi. U slučaju glagola platiti, pravilno pisanje je plaćati. Ovo je važno za održavanje standardnog jezika i izbjegavanje pogrešaka u pisanju.