Početi ili poćeti?

Početi ili poćeti?

U hrvatskom jeziku često se javljaju dvojbe u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Jedan od primjera takvog pisanja je riječ početi ili poćeti. Za neke govornike vrlo je teško razlikovati ova dva glasa, dok je za druge to vrlo jednostavno i usvojili su to od najranijih dana.Postoje regije gdje je posebno teško usvajanje razlikovanja č i ć zbog lokalnih govora gdje te razlike nisu očite.

Međutim, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagol početi, počeo, počela, počeli, počnem, počneš, počne, počevši. Ova riječ ima značenje 'krenuti s polazne točke, pokrenuti'.Primjeri upotrebe riječi početi u rečenicama su: Sve je počelo tako što smo odlučili zajedno raditi na projektu. Moraš nekako početi i nadaj se da će biti dobro.

Počelo je sve tako što smo kupili zajednički automobil. Nisi morao početi kuhati bez mene ako baš ništa o tome ne znaš. Ti si morao baš početi sam i sad sve prepuštaš meni.

Zašto ćeš početi pušiti sad, a imaš pedeset godina?Pravilno je pisati i glagol započeti te imenicu početak. Važno je pravilno pisati riječi kako bi se izbjegle pogreške i olakšalo razumijevanje teksta. Stoga, treba se truditi usvojiti pravilno pisanje riječi i razlikovanje glasova /č/ i /ć/.