Polusvijet, polu svijet ili polu-svijet?

Polusvijet, polu svijet ili polu-svijet?

Ovo je pitanje koje se često postavlja u hrvatskom jeziku, a odgovor na njega je prilično jednostavan. Pravilno se piše sastavljeno odnosno spojeno imenica muškog roda polusvijet, polusvijeta, polusvijetu, polusvijetom.

Međutim, ovaj problem pisanja nije jedinstven samo za riječ polusvijet. Mnoge riječi izgovaramo sastavljeno, spojeno, a pravilno ih je odvojeno pisati. S druge strane, kod nekih riječi pravilno je sastavljeno pisanje, ali ih govornici pišu rastavljeno odnosno odvojeno.

Najčešći je uzrok tome što su riječi često sastavljene od više sastavnica, pa se govornicima vjerojatno čini pravilno pisati ih odvojeno.Kad je riječ o glagolima, najčešće se griješi u pisanju niječnice ne koja se ne sastavlja s glagolom koji slijedi. Pravilno je pisati ne radim, ne trči, ne pleše, ne odlazi, ne volimo, ne žele, ne rade, ne pjevam i tako dalje.

Kod imenica s niječnicom ne, pravilno ih je pisati sastavljeno: nerad, nemoć, nebriga, nekultura i dr.U zaključku, pravilno pisanje riječi u hrvatskom jeziku nije uvijek jednostavno. Potrebno je poznavati pravila sastavljenog i rastavljenog pisanja, naglasaka, roda riječi i sl. No, uz malo truda i vježbe, svatko može usavršiti svoje znanje i vještine pisanja na hrvatskom jeziku.