Potkapacitiran ili podkapacitiran?

Potkapacitiran ili podkapacitiran?

To je pitanje koje često budi sumnju u mnogim ljudima. Međutim, odgovor je vrlo jednostavan - pravilno se piše potkapacitiran.Ovaj pridjev označava nešto manje kapacitete u smislu obujma, inteligencije i slično.

U tvorbi ovog pridjeva, zvučni glas d se nađe ispred bezvučnog k. Zvučni glas d se obezvučuje i prelazi u svoj bezvučni parnjak t. Stoga, pravilno je pisati potkapacitiran, potkapacitirane, potkapacitirani...Primjeri u kojima se može koristiti ovaj pridjev su mnogobrojni.

Na primjer, možemo reći da je neka osoba potkapacitirana za obavljanje određenog posla, ili da je neki sustav potkapacitiran za rješavanje određenog problema. Također, možemo reći da je neka osoba intelektualno potkapacitirana ili da je neka zemlja potkapacitirana u području tehnologije.S druge strane, postoji i pridjev podkapacitiran, ali se on koristi u drugom kontekstu.

Ovaj pridjev se odnosi na situaciju u kojoj neka tvrtka ili industrija ne može zadovoljiti potražnju tržišta zbog nedovoljne proizvodnje ili kapaciteta. Na primjer, možemo reći da je tvornica podkapacitirana, što znači da nema dovoljno proizvodnih kapaciteta da bi zadovoljila potražnju tržišta.U zaključku, pravilno se piše potkapacitiran, a ne podkapacitiran. Ovaj pridjev se koristi za označavanje manjih kapaciteta u smislu obujma, inteligencije i slično. Stoga, ako želite ispravno koristiti ovaj pridjev, zapamtite da se piše potkapacitiran.