Povjesni ili povijesni?

Povjesni ili povijesni?

Povijest je znanost koja proučava prošlost ljudskog društva. Povijesni događaji, osobe i procesi oblikovali su svijet u kojem danas živimo. Stoga je važno da pravilno pišemo riječi koje se odnose na povijest.

Jedna od takvih riječi je pridjev povijesni ili povjesni.Mnogi govornici hrvatskog jezika imaju poteškoća u pisanju glasovnih skupina /ije/ i /je/. Međutim, postoje jasna pravila koja nam pomažu u pravilnom pisanju. Ako je izgovor sloga dug, piše se /ije/, dok se kod kratkog izgovora piše /je/.

Primjeri riječi koje se pišu s /ije/ su bijel, cvijet, miješati, riječ, svijet, dok se riječi poput čovjek, medvjed, djed, savjet pišu s /je/.Ipak, postoje i iznimke poput riječi rječnik koja se piše s /je/ unatoč dugom izgovoru. Kod nekih riječi govori se i dugi i kratki slog, a pišu se s /je/ poput bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni. Također, postoje iznimni primjeri poput blagdana Tijelova koji se piše s /ije/ iz tradicijskih razloga.Pridjev povijesni ili povjesni odnosi se na nešto što se odnosi na povijest.

Pravilno se piše s /ije/, a primjeri u kojima se koristi su povijesni romani, povijesne činjenice, povijesni događaj i povijesni izvori. Važno je naglasiti da se imenica povijest također piše s /ije/.Osoba koja se bavi proučavanjem povijesti naziva se povjesničar ili povjesničarka. Stoga je važno da se pravilno pišu riječi koje se odnose na ovu znanost kako bi se izbjegle pogreške u komunikaciji i pisanju.