Preći ili prijeći?

Preći ili prijeći?

Kada je u pitanju pisanje glasovnih skupina /ije/ i /je/ u hrvatskom jeziku, mnogi govornici se često zbunjuju. Dok neki kažu da im pisanje takvih riječi ide lako, drugima to predstavlja veliku poteškoću. U pravilu, ako je izgovor sloga dug, pravilno je pisati /ije/, kao kod riječi bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i drugih sličnih riječi.

S druge strane, ako je izgovor sloga kratak, piše se glasovna skupina /je/, kao kod riječi čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i drugih.Međutim, postoje i iznimke od ovih pravila. Na primjer, riječ "rječnik" se često izgovara dugo, ali pravilno se piše oblik s /je/: rječnik. Kod nekih riječi, izgovor može biti i dug i kratak, ali se pisanje uvijek odnosi na glasovnu skupinu /je/, kao kod riječi bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni.Postoje i iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koji se piše s dugim slogom /ije/ iz tradicijskih razloga.

Kod nekih primjera, razlika u slogu /ije/ ili /je/ može čak značiti i razliku u značenju riječi. Na primjer, "slijedeći" (glagolski prilog, glagol slijediti) i "sljedeći" (pridjev u značenju koji je na redu).U hrvatskom standardnom jeziku, glagol prijeći se pravilno piše s dugosilaznim naglaskom i glasi prijeđem, prijeđeš, prijeđe, prijeđemo, prijeđete, prijeđu. Glagolski pridjev radni glasi prešao, prešla, prešlo, prešli, prešle, prešla.

Glagolski prilog prošli glasi prešavši. Futur prvi glasi prijeći ću, prijeći ćeš, prijeći će, prijeći ćemo...Primjeri primjene ovih pravila u rečenicama su: "Pitali su ga može li prijeći u njihovu stranku", "Htio je prijeći preko rijeke, ali nije imao čime i plivati nije znao", "Želiš li prijeći na moju stranu?", "Nije znala kako prijeći razinu na igrici pa je pitala brata", "Mislila sam prijeći u drugi klub jer ovdje nisam zadovoljna".Ukratko, iako postoji nekoliko iznimaka, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagol prijeći s dugim slogom /ije/. Potrebno je obratiti pažnju na izgovor slogova kako bi se pravilno napisale riječi i izbjegle eventualne pogreške.