Predhodni ili prethodni?

Predhodni ili prethodni?

Prethodni ili prethodni? Ovo je jedno od čestih pitanja koje se javljaju u hrvatskom jeziku. Odgovor je vrlo jednostavan - pravilno se piše prethodni. Riječ prethodni nastaje od prefiksa pred- i imenice hod, odnosno hodni, a koristi se kao pridjev.

Međutim, pojavljuje se i oblik predhodni, koji je pogrešan.Ova razlika u pravopisu proizlazi iz glasovne promjene po zvučnosti, koja se javlja kod jednačenja suglasnika. Kada se d nađe ispred bezvučnog glasa h, pretvara se u svoj bezvučni parnjak t. Stoga je pravilno reći prethodni, a ne predhodni.Primjeri u kojima se koristi riječ prethodni su brojni.

Može se koristiti u kontekstu politike, kada se govori o prethodnom sazivu Sabora ili o prethodnom premijeru. Također se može koristiti u kontekstu vremena, kada se govori o prethodnom mjesecu ili prethodnoj godini. U književnosti se često koristi za opisivanje likova, kada se govori o prethodnom junaku ili prethodnoj situaciji.Ukratko, pravilno se piše prethodni, a ne predhodni.

Ova razlika proizlazi iz glasovne promjene po zvučnosti, koja se javlja kod jednačenja suglasnika. Riječ prethodni se koristi u mnogim kontekstima, od politike do književnosti, i ima široku primjenu u hrvatskom jeziku. Stoga je važno zapamtiti kako se pravilno piše i koristi ova riječ.