Predsjedniče ili predsjedniće?

Predsjedniče ili predsjedniće?

U hrvatskom jeziku, postoji česta dvojba u pisanju između glasova /č/ i /ć/. Primjeri pogrešnog pisanja su kuča, vruče, prića i drugi.

U ovom tekstu se bavimo pitanjem kako se pravilno piše vokativ imenice muškog roda predsjednik, odnosno predsjedniče.Predsjednik označava osobu koja ima čelno mjesto u državi s republikanskim uređenjem. U hrvatskom standardnom jeziku, pravilno je pisati predsjedniče.

Međutim, nekim govornicima je teško razlikovati glasove č i ć, pa često dolazi do pogrešnog pisanja.Primjeri upotrebe vokativa predsjedniče su: "Predsjedniče, jeste li sigurni u sve to što govorite?", "Niste li malo pretjerali, predsjedniče?", "Rekao je tihim glasom: predsjedniče, mikrofon je još uvijek uključen." itd.

Pridjev predsjednički, koji se odnosi na predsjednika, također se piše s č. Posvojni pridjev imenice ženskog roda predsjednica također se piše s č – predsjedničin, predsjedničina, predsjedničino.U zaključku, pravilno je pisati vokativ imenice muškog roda predsjednik – predsjedniče. U rečenici ga je pravilno odvajati zarezima.