Prekograničan ili prekogranićan?

Prekograničan ili prekogranićan?

Kada se susretnemo s riječima koje se pišu s glasovima /č/ i /ć/, često se javlja dvojba o tome koja je pravilna. U hrvatskom jeziku postoje pravila koja nam pomažu da odaberemo pravilnu varijantu, no ipak se često dogodi da nismo sigurni koja je ispravna.

Jedna od takvih riječi je i pridjev "prekograničan".Ovaj pridjev se koristi za označavanje nečega što se nalazi preko granice. Naglašen je kratkouzlaznim naglaskom, a u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše "prekograničan". Dakle, glas /č/ je ispravna varijanta.Međutim, zašto se uopće javlja dvojba u pisanju ovog pridjeva? Razlog leži u tome što u nekim dijalektima hrvatskog jezika dolazi do zamjene glasova /č/ i /ć/.

Tako se u nekim krajevima umjesto "prekograničan" čuje "prekogranićan". No, u standardnom jeziku ispravna je samo varijanta s glasom /č/.Prekogranična suradnja sve je važnija u današnjem svijetu, posebno u Europskoj uniji koja ima veliki broj članica.

Zbog toga je važno poznavati pravilno pisanje ovog pridjeva kako bismo se izrazili jasno i precizno. Uz to, poznavanje pravila pisanja glasova /č/ i /ć/ pomoći će nam u ispravnom pisanju i drugih riječi koje se pišu s tim glasovima.Ukratko, pravilno se piše "prekograničan", a varijanta s glasom /ć/ nije ispravna u standardnom hrvatskom jeziku. Važno je poznavati pravila pisanja glasova /č/ i /ć/ kako bismo se izrazili jasno i precizno. Prekogranična suradnja je sve važnija u današnjem svijetu, a poznavanje pravila pisanja nam može pomoći u ispravnom izražavanju.