Pretpostavljen ili predpostavljen?

Pretpostavljen ili predpostavljen?

Ovo pitanje često muči govornike hrvatskog jezika, a odgovor leži u jednačenju suglasnika po zvučnosti. Jednačenje suglasnika po zvučnosti je glasovna promjena koja se događa kada se jedan pored drugog nađu dva suglasnika različita po zvučnosti, te se prvi suglasnik zamjenjuje svojim (zvučnim ili bezvučnim) parnjakom. Međutim, postoje iznimke u kojima se ne provodi jednačenje suglasnika po zvučnosti, kao što je slučaj s nekim stranim riječima poput Habsburgovaca.Kada je riječ o pridjevu koji označava nešto što se pretpostavlja, naglašen je kratkouzlaznim naglaskom, a u tvorbi ovog pridjeva zvučni glas d nađe se ispred bezvučnog p.

Zvučni glas d se obezvučuje i prelazi u svoj bezvučni parnjak t. Stoga je pravilno pisati pretpostavljen, pretpostavljena, pretpostavljeni, pretpostavljeno.Primjeri upotrebe ovog pridjeva su mnogobrojni. Primjerice, gledali su pretpostavljeni tlocrt crkve koja je navodno tu stajala u dvanaestom stoljeću, a profesor je objašnjavao gradivo.

Prema tome što je pretpostavljeno, nitko od prisutnih nije bio na tom mjestu u to vrijeme. Pretpostavlja se da svi učenici redovito pišu domaći rad, a u praksi se događa nešto drugo. Tek sad je vidjela da je pretpostavljeni datum dostave 21.

travnja, a to je datum Martina rođendana. Za ovaj tečaj pretpostavljeno je osam do deset sati tjedno, kako bi se ispunila sva očekivanja polaznika.U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagolski pridjev trpni pretpostavljen, pretpostavljena, pretpostavljeno, kao i glagoli pretpostaviti i pretpostavljati, imenica pretpostavka, pretpostavke, pretpostavkama. Važno je zapamtiti da je jednačenje suglasnika po zvučnosti ključno za pravilno pisanje riječi u hrvatskom jeziku.