Prevelik ili pre velik?

Prevelik ili pre velik?

Pisanje riječi u hrvatskom jeziku može biti izazovno, osobito kad se radi o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja. Mnogi govornici često griješe u pisanju jer se riječi izgovaraju sastavljeno, ali se pravilno pišu odvojeno. S druge strane, kod nekih riječi pravilno je sastavljeno pisanje, ali se govornici odlučuju za rastavljeno pisanje.

Jedan od primjera koji izaziva dvojbu je riječ "prevelik". Ova riječ označava nešto što je previše veliko, a naglašena je kratkouzlaznim naglaskom. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati prevelik, prevelika, preveliki, prevelike...Primjeri u kojima se koristi ovaj pridjev su brojni.

Na primjer, možemo reći "mislim da mi je ovaj kaput mrvicu prevelik" ili "prevelika je razlika u godinama ako si ti išla u vrtić kad je on već bio na fakultetu". Također, možemo koristiti ovaj pridjev kad govorimo o prevelikim količinama hrane koje dovode do pretilosti djece ili kad želimo istaknuti prevelik unos kalorija u prehrani.Važno je napomenuti da se najčešće griješi u pisanju niječnice ne sastavljeno s glagolom koji slijedi.

Pravilno je pisati ne radim, ne trči, ne pleše, ne odlazi, ne volimo, ne žele, ne rade, ne pjevam i tako dalje. Međutim, kad je riječ o imenicama s niječnicom ne, pravilno ih je pisati sastavljeno: nerad, nemoć, nebriga, nekultura i dr.U zaključku, važno je pravilno pisati riječi u hrvatskom jeziku, osobito kad se radi o pravilima sastavljenog i rastavljenog pisanja. Pridjev prevelik pravilno se piše sastavljeno, a najčešće se koristi kad želimo istaknuti nešto što je previše veliko. Važno je poznavati pravila pisanja kako bismo se izbjegli greške i izrazili se jasno i precizno.