Prijetiti ili prjetiti?

Prijetiti ili prjetiti?

Pisanje glasovnih skupina /ije/ i /je/ u hrvatskom jeziku može biti dvojbeno za mnoge govornike. Pravilo je da se piše /ije/ kod izgovora dugog sloga, kao u riječima bijel, cvijet, miješati, mlijeko, obavijestiti, odijelo, riječ, rijeka, svijet, prijevoz i dr. Za izgovor kratkog sloga, piše se glasovna skupina /je/ kao u riječima čovjek, medvjed, djed, polumjer, razumjeti, savjet, sjena, vjera i dr.

Međutim, postoje iznimke poput riječi rječnik koja se izgovara dugim slogom, ali se pravilno piše s /je/. Također, kod nekih riječi govori se i dugim i kratkim slogom, ali se piše s glasovnom skupinom /je/, kao u riječima bljesak, cvjetnjak, smješko, snježni.Postoje i iznimni primjeri poput blagdana Tijelova, koji se piše s dugim slogom /ije/ iz tradicijskih razloga. Razlika u slogu /ije/ ili /je/ može značiti i razliku u značenju riječi, kao kod primjera slijedeći (glagolski prilog, glagol slijediti) i sljedeći (pridjev u značenju koji je na redu).Glagol prijetiti dolazi od praslavenskog pertiti, u staroslavenskom prětiti.

U hrvatskom jeziku glagol je naglašen dugouzlaznim naglaskom i pravilno ga je pisati: prijetiti. Pravilno se piše i prijetim, prijetiš, prijetio, prijetila, prijetili, prijeteći, prijetnja i dr.Primjeri upotrebe riječi prijetiti u rečenicama su: Ne možeš mi više prijetiti, sad živim u drugoj državi i ne možeš mi ništa. Hoćeš li mi još prijetiti ili si završio s tim beskonačnim monologom? Nije mogao prijetiti svojoj djeci kao prije jer su sad bila samostalna.

Prijetio je ali uzalud jer ga nitko nije slušao niti doživljavao. Ona je tebi prijetila da će ti dati otkaz?! Prijetio mi je i rekao je da zna gdje živim.U zaključku, u hrvatskom standardnom jeziku pravilno se piše glagol prijetiti, prijetio, prijetila, prijetile, prijetili, prijetimo, prijetite… Pravilno se piše i imenica prijetnja, glagol zaprijetiti. Važno je poznavati pravila pisanja glasovnih skupina kako bi se izbjegle pogreške u pisanju i izgovoru riječi.